01_MONM_PZF_48.JPG

Pojasnilo Mestne občine Novo mesto v zvezi s sporočilom "MO Novo mesto ostala brez EU sredstev za kolesarske steze in površine za pešce"

datum: 04. 10. 2018

S strani Zveze za Dolenjsko sta bila ta teden v javnost posredovani dve sporočili za medije, v katerem navajajo neresnične informacije v zvezi s pridobivanjem sofinancerskih sredstev za projekta Večnamenska pot Levičnikova cesta in Razširitev Ločenskega mostu.

Sporočilo izraža nepoznavanje procesov potrjevanja projektov, sofinanciranih s strani EU in države prek mehanizma CTN. Ker avtorji kljub opozorilom Mestne občine Novo mesto niso objavili popravka, s katerim smo želeli zagotoviti objektivno podajanje informacij javnosti, objavljamo pojasnilo. Razpolagamo tudi z mnenjem Združenja Mestnih občin Slovenije.

Informacije, ki jih je Zveza za Dolenjsko navedla v sporočilu MO NOVO MESTO OSTALA BREZ EU SREDSTEV ZA KOLESARSKE STEZE IN POVRŠINE ZA PEŠCE so napačne in kažejo na nepoznavanje procesov potrjevanja projektov, sofinanciranih s strani EU in države preko mehanizma CTN. MO Novo mesto je na 1. poziv mehanizma CTN PN 4.4 - Evropski sklad za regionalni razvoj - uspešno prijavila obe omenjeni operaciji - Večnamenska pot Levičnikova cesta in Razširitev Ločenskega mostu v skupni vrednosti nepovratnih sredstev 954.578 EUR (glej povezavo ZMOS spodaj). Na 1. poziv CTN PN 4.4. - Kohezijski sklad pa se MO Novo mesto ni prijavila, kar ne pomeni, da ni počrpala predvidenih sredstev v navedeni višini. S projekti se bo prijavila na 2. poziv, ki bo v začetku leta 2019. Prijava projektov za sofinanciranje namreč sledi predvideni dinamiki izvedbe projektov. V okviru mehanizma CTN se občine samostojno odločajo, na kateri poziv bodo prijavljale svoje projekte. 1. in 2. poziv se v tem smislu med sabo ne razlikujeta oz. prijava na 1. poziv ne predstavlja nobene prednosti črpanja sredstev.

http://zmos.si/images/Povabilo_PN_4_4/Sklep---Seznam-izbranih-operacij-PN-4_4---28-12-2017.pdf

nazaj